Az avokádó (vagy másik nevén aligátorkörte) egy Dél- és Közép-Amerikából származó gyümölcs, aminek fogyasztása rendkívül pozitív hatással van az emberi szervezetre. Őshazája Mexikó, itt már az aztékok korában is „varázserőt” tulajdonítottak neki: formája miatt afrodiziákumként tartották számon. Nevét is innen kapta, az "ahuacacuahat" azték szó jelentése herefa.
Ma már megmosolyogtató ez az asszociáción alapuló feltételezés, és mi már tudjuk, amit az aztékok még nem tudtak: bár a szexuális teljesítőképességre gyakorolt hatása nem bizonyított, az avokádó több mint 25 fontos vitamint és tápanyagot tartalmaz, ezért valóban nagyon jó hatással van szervezetünkre.
A nyers gyümölcs sós és édes ételekhez egyaránt kiválóan használható, a legnépszerűbb, világszerte ismert avokádóból készült étel a guacamole. A gyümölcs szinte bárhogy fogyasztható, egyedül főzni nem szabad, attól ugyanis kesernyés ízt kap.
Avokádóvásárláskor sem a szín, sem a héj barázdáltsága nem számít, mindössze egy dologra kell figyelni, ha finom, érett avokádót szeretnénk venni: a héját benyomva finoman süppedjen be, de azért ne legyen „lötyis”, legyen egészséges ellenállása. Ha mégis nyers avokádót vásároltunk, papírzacskóba téve néhány nap alatt megérik otthon.
Az avokádó több mint 10 féle vitamint és vagy 20 féle ásványt tartalmaz, melyek mindegyike jótékonyan hat szervezetünk re, ezért méltán nevezik csodanövénynek. A-,
B-, C-, E-, és K-vitamin mellett található benne még réz, vas, foszfor, magnézium, kalcium és kálium. Közel háromnegyede vízből áll, további 15%-a pedig olaj, aminek kétharmadát egyszeresen telítetlen
olajsav teszi ki, de telített
és többszörösen telített zsírsavakban is bővelkedik. Rostban és fehérjében gazdag gyümölcs, amiben számos jótékony fitokemikália, mint a béta-szitoszterin, glutation és a lutein is található, melyek hatékony védelmet nyújtanak a különböző megbetegedések ellen.
Védi a szívet – a B6-vitaminnak és a folsavnak köszönhetően segít a homocisztein szint szabályozásában, így csökkentve a szívbetegségek (stroke, …) kialakulását, E-vitamin glutation és egyszeresen telített zsírsav tartalma pedig a szív egészségének megőrzésében játszik szerepet.
Erősíti a szemet – az avokádóban található karotinoid lutein segít a makula degeneráció és a szükrehályok és a kialakulásának megelőzésében.
Csökkenti a koleszterinszintet – a növényben magas koncentrációban megtalálható béta-szitoszterol vegyület bizonyítottan csökkenti a vér koleszterin szintjét.
Gyulladásgátló – fitonutriens tartalmának köszönhetően csökkenti a gyulladásokat, és az ezek következtében kialakuló betegségek kockázatát.
Szabályozza a vércukorszintet – magas rost- és telítetlen zsírtartalmának köszönhetően képes egyensúlyban tartani a vércukorszintet.
Formában tart – 100 gramm gyümölcs 160 kalóriát tartalmaz, ami ugyan magas, de ez ne tartson vissza a fogyasztásától, hisz cserébe nagyon egészséges energiaforrás, ami növeli a tápanyagok felszívódását, és megakadályozza a zsírok lerakódását
Óvja a magzatot – magas folsav tartalmának köszönhetően csökkenti a születési rendellenességek előfordulásának veszélyét. Kismamák számára napi 1 bögre avokádó fogyasztása javasolt.
Megköti a szabadgyököket – antioxidáns tartalmának köszönhetően megköti a szabadgyököket, amik rengeteg degeneratív betegség okozói lehetnek (pl. szívbetegség, rák, hályog, ízületi gyulladás).
Fiatalon tart – antioxidáns- különösképp glutation - tartalmának köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat, rendkívüli bőrtápláló hatással rendelkezik (30%-a zsír, ezért érdemes egy kanálkával elcsenni a konyhából házi arcpakolás készítéséhez), sőt véd egyes bőrirritációk ellen is.
+ Tudtad, hogy az avokádó magja is ehető, sőt több tápanyagot tartalmaz, mint a gyümölcshús? Az eljárás, amivel fogyaszthatóvá tesszük picit bonyolultabb, mint a puha vajszerű belső kikapargatása: a kiszárított magot először is tegyük zacskóba, majd kalapáccsal zúzzuk össze. Ha ezzel megvagyunk, mehet az egész a mixerbe, ahol finom porrá őröljük. Az így kapott magport turmixokhoz, salátákhoz keverve fogyaszthatjuk e. (Tipp: mivel picit kesernyés az íze, nyugodtan adjunk hozzá kivés mézet)
FONTOS, hogy magas K-vitamin tartalma miatt az avokádó csökkenti a véralvadásgátló gyógyszerek hatását, rendszeres fogyasztása bizonyos antidepresszánsok és citosztatikumok mellett sem javasolt.
Kevés növényt ismerünk, ami annyi fronton támogatja egészségünket, mint az avokádó, ezért érdemes legalább néha fogyasztani belőle, de igazán jót akkor teszünk szervezetünknek, ha rendszeresen magunkhoz vesszük. A szupermarketekben egész évben kapható gyümölcs könnyen beilleszthető még a gyermekek étrendjébe is, ugyanis isteni turmixokat, krémeket, pudingokat lehet készíteni a felhasználásával, de salátákhoz adva, kenyérre kenve, grillezve is üde foltja lehet táplálkozásunknak.