Eszedbe jutott már, hogy milyen jó lenne a boltban vásárolható mesterséges színezékek helyett természetes színezőket használni a tojásfestéshez? Most adunk néhány tippet, hogyan színezzétek a tojásokat házilag természetes módszerekkel!
Az elkészítés menete minden színnél azonos: Keress egy nagy főzőedényt, tegyél bele 4 evőkanál ecetet majd öntsd fel fél liter vízzel, tedd bele az adott színezőanyagot, majd forrald fel. Forralás után hagyd kihűlni a színes levet, utána szűrd le. A leszűrt folyadékot célszerű átönteni egy másik edénybe, majd ebben megszínezni a tojásokat! Utolsó lépésként a már kész tojásokat lekenheted étolajos vagy bármiféle zsíros törlőruhával, hogy fényesek legyenek.
Színek szerint csoportosítottuk nektek a növényeket, zöldségeket, hogy melyikből milyen színű húsvéti tojásokat készíthettek. A színek inkább pasztellszínűek lesznek, de minél tovább tartjátok őket a megszínezett lében, annál erősebb lesz a tojásotok színe.
Kék: vörös káposzta, csillagvirág, vörösáfonya, kékszőlő, bodzatermés, festőmályva sziromlevelei
Zöld: fekete bodza zöld bogyói, spenót, csalánlevél, petrezselyemzöld
Rózsaszín: cékla, málna, ribizli, kökény, rózsaszirom, sáfrányos szeklice szirma, sóskaborbolya-termés
Barna: diólevél, kávé, csipkebogyó, lucfenyő toboza, vöröshagymalevél
Sárga: kökörcsin, torma, aranyvessző virágos szára, kurkuma, kutyatej virágos szára, rézvirág virága, narancs és citrom héja
Narancssárga: reszelt sárgarépa, curry por
Ha szeretnétek kicsit feldobni még a tojásokat, és éreztek magatokban még némi fantáziát, akkor érdemes készíteni néhány mintás darabot is, nagyon jól tud mutatni a többi közt. Ehhez szükségetek lesz egy régi harisnyára és különböző növényekre, pl. petrezselyemlevél. Helyezd a növénydarabot a tojásra majd húzd rá szorosan a harisnyát, rögzítheted egy gumival (hajgumi vagy befőttes gumi megteszi) és így mártsd bele a színes lébe!