Régóta köztudott, hogy az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenül fontosan szervezetünk számára. Szedése számtalan egészségügyi előnnyel jár mind a testünk mind az agyunk számára. Kevés olyan tápanyag van, amit annyi kutatás vizsgált, mint az omega-3 zsírsavak. Ezek közül szemezgettünk most, és elhoztunk nektek az omega3 zsírsavak 16 olyan előnyét, melyeket a tudomány támaszt alá.
A depresszió a világon az egyik leggyakoribb mentális betegség. Főbb tünetei a szomorúság, letargia, és az élet iránti általános érdeklődés elvesztése. (1, 2) A szorongást, ami szintén gyakori népbetegség, pedig az állandó aggodalom és idegesség jellemzi leginkább.(3)
A tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak omega-3 zsírsavakat, kevésbé hajlamosak a depresszióra. (4, 5) Sőt azt is kimutatták, hogy a már depresszióban vagy szorongásban szenvedő emberek tünetei javultak miután elkezdtek omega-3 zsírsavakat szedni. (6, 7, 8)
A háromféle omega-3 zsírsav közül (ALA, EPA, DHA) az EPA segít a leginkább a depresszió leküzdésében. (9)
Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy az EPA szinte ugyanolyan hatékony volt a depresszió leküzdésében, mint egy közönséges antidepresszáns gyógyszer! (10)
A DHA a retinánk egyik fő alkotó eleme. (11) Ha szemünk nem jut elegendő DHA-hoz akkor látási problémák merülhetnek fel.
Érdekes, hogy ha elegendő omega-3 zsírsavakat kap szervezetünk, akkor csökken a makuladegeneráció kockázata (12, 13), amely a világon mindenhol a szemkárosodás és a vakság fő okának számít. (14, 15)
Magzati korban és a születés utáni időszakban az elegendő omega-3-tartalom elérése elengedhetetlen a gyermekek agyának és látásának megfelelő fejlődéséhez.
Mivel agyunk 40%-ban DHA-ból áll (12,16), illetve a szem retinájának 60%-át is ez alkotja, az omega-3 zsírsavak döntő fontosságúak a csecsemők fejlődésében.
Ezért nem meglepő, hogy vizsgálatok azt mutatják, hogy a DHA-val dúsított tápszerrel táplált csecsemők látása jobb, mint azoké a babáké, akik nem jutottak elegendő DHA-hoz. (17)
Várandósság alatt a babák – csak úgy, mint minden mást – az édesanyjuk szervezetéből jutnak hozzá omega-3 zsírsavakhoz, a születést követően pedig az anyatejjel viszik azt be, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban a kismamák és anyukák megfelelő mennyiségű oemga-3 zsírsavat vegyenek magukhoz.(18, 19, 20)
A szívroham és a stroke a világ vezető halálokai (21) – amikben sajnos mi, magyarok az élen járunk.
Évtizedekkel ezelőtt a kutatók megfigyelték, hogy a halfogyasztó közösségekben nagyon alacsony az ilyen betegségek aránya. (22, 23) Ezt később összefüggésbe hozták az omega-3 zsírsavak fogyasztásával.
Azóta bebizonyosodott, hogy az omega-3 zsírsavak szedésének számos előnye van a szívünkre (24) nézve.
Ezek az előnyök a következők:
- csökkentik a triglicerid szintet (25, 26, 27)
- csökkentik a vérnyomás szintet (25, 28)
- növelik a „jó” HDL- koleszterinszintet (29, 30, 31)
- megakadályozzák a vérlemezkék összerakódását. Ez segít megelőzni a káros vérrögök kialakulását.(32, 33)
- segítenek megakadályozni az artériákat korlátozó és megszilárdító plakkok kialakulását(34, 35).
- gyulladáscsökkentő hatásúak. (36, 37, 38)
Néhány ember számára az omega-3 zsírsavak a „jó” koleszterin szintjének növelése mellett csökkenthetik a „rossz” LDL koleszterin szintet is. A bizonyítékok azonban vegyesek.(39, 40)
A szívre és az érrendszerre gyakorolt kedvező hatások ellenére egyelőre nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az omega-3 zsírsavak képesek megakadályozni a szívrohamot vagy stroke-ot.(41, 42)
Az ADHD – másik nevén figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar – egy viselkedési rendellenesség, ami egyre több gyermeknél figyelhető meg, és ami jelentősen megnehezíti a szülők dolgát.(43)
Számos vizsgálat kimutatta már, hogy az ADHD-s gyermekeknek jellemzően alacsonyabb az omega-3 zsírsavszintje, mint azoknak a gyerekeknek, akiket nem érinti a probléma.(44, 45).
Sőt azt is megfigyelték, hogy az omega-3 tartalmú étrendkiegészítők csökkenthetik az ADHD-s tüneteket.
Az omega-3 zsírsavak javítják a koncentrációs képességet, csökkenthetik a hiperaktivitás tüneteit, az impulzivitást és az agressziót.(46, 47, 48, 49)
A közelmúltban a kutatók megfigyelték, hogy a halolaj volt az egyik legígéretesebb kezelés az ADHD tüneteinek kezelésében.(50)
A metabolikus szindróma egy összetett betegség. Magában foglalja az elhízást, valamint a magas vérnyomást, az inzulinrezisztenciát, a magas triglicerid szintet és az alacsony „jó” HDL-koleszterin szintet.
Ezek a betegségek növelik más betegségek – beleértve a szívbetegségek és cukorbetegség – kialakulásának kockázatát,(51) ezért nagyon veszélyes minden korosztály számára.
Az omega-3 zsírsavak segíthetnek a probléma kezelésében, ugyanis javíthatják az inzulinrezisztenciát, valamint csökkentik a gyulladások és a szívbetegségek kockázati tényezőit metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél. (52, 53, 54)
A gyulladás egy létfontosságú, természetes reakció, amit testünk a fertőzésekre, sérülésekre ad.
Azonban vannak olyan esetek amikor a gyulladás fertőzés vagy sérülés nélkül is hosszú ideig fennáll. Ezt krónikus gyulladásnak nevezzük.
A krónikus gyulladás szinte minden nyugati betegséghez hozzájárulhat, beleértve a szívbetegségeket és a rákot is. (55, 56, 57)
Kutatók felfedezték, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezetben a gyulladásos folyamatokhoz szükséges molekulák (pl. eikozanoidok és citokinek) termelését, így segítve elő a folyamat megállítását.(58, 59)
Tehát a rendszeres halolaj fogyasztás gyulladáscsökkentő hatással bír a szervezetben, így képes számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenteni. (8, 60, 61)
Autoimmun betegség a szervezet védekezőmechanizmusának „hibája” miatt alakul ki, aminek köszönhetően a szervezet támadó jellegű immunválaszt indít saját sejtjei ellen.
(A számos autoimmun betegség közül kiváló példa lehet az 1. típusú cukorbetegség, amikor az immunrendszer a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit támadja meg.)
Az omega-3 zsírsavak segíthetnek több autoimmun jellegű betegség leküzdésében, a tünetek csökkentésében.
A tanulmányok azt mutatják, hogy ha az első életévben sikerül elegendő omega-3 zsírsavat magunkhoz vennünk, az számos autoimmun betegség kialakulásának kockázatát csökkentheti (beleértve az 1. típusú cukorbetegség és a sclerosis multiplex). (62, 63, 64)
Emellett segíthet a lupusz, a rheumatoid arthritis, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-kór és a pszoriázis megelőzésében, kezelésében is. (65, 66, 67, 68)
Mára kutatásokkal alátámasztott tény, hogy a mentális betegségekkel (pl. skizofrénia, bipoláris zavar) küzdő emberek omega-3 szintje igen alacsony. (69, 70, 71)
Az omega-3 zsírsavakkal kiegészített étrend csökkentheti az erőszakos viselkedést, javíthatja a már kialakult betegségek tüneteit.(72)
Az agyi funkció hanyatlása az öregedés egyik elkerülhetetlen következménye.
Számos tanulmány összefüggést fedezett fel az életkorral összefüggő mentális leépülések, valamint az Alzheimer-kór kialakulása és az omega-3 zsírsavakkal között. (73, 74, 75)
A vizsgálatok szerint az omega-3-kiegészítők segíthetnek az Alzheimer-kór enyhe, kezdeti AD tüneteinek kezelésében, csökkentésében – ahhoz azonban, hogy ezt kijelenthessük, további kutatások szükségesek. (76)
Az asztma egy krónikus tüdőbetegség, amely köhögéssel, légszomjjal és ziháló tünetekkel jár.
Egy súlyos asztma roham, amit a légutak gyulladása és duzzanata okoz, nagyon veszélyes lehet. (82)
Számos tanulmány összefüggést talált az omega-3 zsírsavak és az asztma között: a vizsgálatok szerint magas omega-3 zsírsavszint mellett kisebb a gyermek- és fiatal felnőtt korban kialakuló asztmás megbetegedések kockázata. (83, 84)
A nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) gyakoribb, mint gondolnánk: a fejlett országos népességének egyharmadát érinti ez a megbetegedés.
Az túlsúlyos és elhízott emberek számának növekedésével együtt nőtt a krónikus májbetegségek száma is.
Az omega-3 zsírsavak azonban hatékony csökkentik a májzsírt és a gyulladást is a NAFLD-ban szenvedő embereknél.(85, 86)
Az oszteoporózis és az ízületi gyulladás két olyan általános – és gyakori – rendellenesség, ami befolyásolja a vázrendszer egészségét.(87, 88)
Tanulmányok azonban azt mutatják, hogy az omega-3 zsírsavak javíthatják a csontok szilárdságát azáltal, hogy növelik a csontokban lévő kalcium mennyiségét, amelynek csökkentenie kell az oszteoporózis kockázatát.
Az atritiszben szenvedő betegek számára is segítséget jelenthetnek az omega-3 zsírsavak, ugyanis vizsgálatok során az omega-3 tartalmú étrendkiegészítőket szedő betegek csökkent ízületi fájdalomról számoltak be. (89, 90)
Kutatások többször bizonyítják, hogy az omega-3 zsírsavakat rendszeresen fogyasztó nőknél enyhébb menstruációs fájdalmat tapasztalnak.
Egy tanulmány azt is megállapította, hogy az omega-3 kiegészítés hatékonyabb volt a menstruáció során fellépő súlyos fájdalom kezelésében, mint az ibuprofén tartalmú gyógyszerek. (91, 92, 93)
A jó alvás az egészség egyik alapja. Mára már tudjuk, hogy az alváshiányt számos betegséghez kötik, ideértve többek közt az elhízást, a cukorbetegséget és a depressziót.
Az alacsony omega-3 zsírsavszint gyermekeknél alvászavarokkal járhat, felnőtteknél obstruktív alvási apnoét okozhat.
A melatonin hormon (ami segít nekünk elaludni) alacsony szintje összefüggésbe hozható az alacsony DHA szinttel. A gyerekekkel és felnőttekkel végzett tanulmányok pedig egyértelműen azt mutatják, hogy az omega-3 kiegészítés javíthatja az alvás hosszát és minőségét. (94, 95, 96, 97, 98, 99, 100).
A DHA a bőr egyik strukturális alkotóeleme. Felelős a sejtmembránok egészségéért, amelyek a bőr nagy részét teszik ki. Az egészséges sejtmembrán puha, nedves, rugalmas és ránctalan bőrt eredményez.(101, 102)
Omega-3 segíthet megőrizni a bőrünk egészségét, megakadályozva az idő előtti öregedést és védi a napkárosodástól. (101)
Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3#section1