Nagyon fontos megjegyezni, hogy az asztma kialakulása ellen már megszületésünk előtt is lehetőségünk van, ha átvitt értelemben is, védekezni.
A ROE, omega-3 zsírsavak asztmára gyakorolt bizonyítottan jótékony hatásait feltáró felfedezését, megerősíti a New England Journal of Medicine (NEJM) egy tanulmánya is. Ebben azt vizsgálták, hogy a terhesség 24. hetétől szedett nagydózisú omega-3 zsírsavak milyen hatással vannak az asztma kialakulására. A vizsgálat pedig egyértelműen bizonyította az omega-3 zsírsavak jótékony hatását. (_)
Egy 736 várandós anyán végzett placebo-kontrollos vizsgálat igazolta az asztma kialakulási esélye és a terhesség alatt szedett nagydózisú omega-3 zsírsav közötti egyértelmű kapcsolatot. (A résztvevők egy része omega-3 zsírsavat tartalmazó kapszulát, a másik része pedig olívaolajat tartalmazó kapszulát kapott.)
A megszületett gyermekeket 3 éves korukban, majd 5 éves korukban vizsgálták meg, asztma vagy perzisztáló köhögés jelenlétére vonatkozóan. A kontroll csoporthoz képest a nagydózisú omega-3 zsírsavakat fogyasztó anyák gyermekei esetén mintegy harmadával csökkent az asztma gyakorisága. Ez az arány majdnem elérte az 50%-ot azoknál az anyáknál, akiknél a vizsgálat megkezdésekor az átlagosnál jóval alacsonyabb volt az omega-3 zsírsavak szintje, tehát ott a felére csökkentette az asztma kialakulásának gyakoriságát az utolsó trimeszterben szedett omega-3 zsírsav.
A NEJM tanulmányával kapcsolatban kiemelték, hogy az omega-3 zsírsavakat nagy dózisban tartalmazó, a vizsgálat során használt halolaj „különleges, kiváló minőségű készítmény, és hogy a fogyasztóknak óvatosan kell eljárniuk a halolaj vásárlásakor, mert nem minden halolaj azonos”. Így érdemes nem csak a termék doboza, vagy neve alapján döntenünk, amikor halolajat választunk, de ellenőrizni annak az eredetét, minőségét is, illetve természetesen azt, hogy ajánlott-e a fogyasztása a terhesség alatt.
A fenti két kísérlet egyértelműen bizonyította, hogy a jó minőségű, megfelelő forrásból származó omega-3 zsírsavak:
- segítenek az asztma kialakulásának megelőzésében. A terhesség alatt szedett omega-3 harmadára (de akár a felére) csökkenti a születendő gyermekeknél az asztma kialakulásának az esélyét.
- a már kialakult asztma tüneteinek enyhítésében is jelentős és szteroidmentes segítséget nyújtanak.
Az Eskimo-3 termékcsalád több mint 20 éves megbízható szereplője a piacnak, hatékonyságát számos tudományos vizsgálat és klinikai dokumentáció támasztja alá. A készítmény rendelkezik az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) engedélyével, kiemelkedően tiszta és stabil termék, melyet mélytengeri vadhalászatból származó halak húsából nyernek ki.
Az Eskimo-3 halolaj és -kapszula fogyasztása várandósoknak és kismamáknak kifejezetten ajánlott!